In 26 iunie 2015 a fost publicata in Monitorul Oficial legea 151/2015 privind procedura referitoare la insolventa persoanelor fizice.
Ce trebuie sa stim despre aceasta lege este ca se adreseaza persoanelor fizice de buna-credinta, care se afla in dificultate de plata a datoriilor contractate, insa care doresc o redresare a situatiei financiare prezente.
Aceasta procedura se aplica debitorului persoana fizica, cu obligatii a caror valoare este de minimum 15 salarii minime pe economie, care nu rezulta din exploatarea unei intreprinderi, are domiciliul in Romania, este in stare de insolventa si nu sunt sanse rezonabile de a-si plati obligatile intr-o perioada de maximum 12 luni.
In cadrul prezentei legi sunt prezentate trei proceduri privind insolventa persoanelor fizice, dupa cum urmeaza:
a) Insolventa pe baza de plan de redresare a datoriilor – reprezinta cazul in care debitorul persoana fizica considera ca se afla in insolventa, insa situatia financiara a acestuia nu este compromisa intr-un mod iremediabil. Aceasta procedura se poate desfasura pe o durata de cinci ani, existand insa posibilitatea de prelungire de inca un an. Totodata, se vor suspenda procedurile de executare silita incepute pentru o perioada de trei luni.
b) Insolventa prin lichidarea de active – reprezinta o procedura solicitata de catre debitor, in mod direct, in cazul in care situatia financiara a acestuia este compromisa iremediabil. In acest caz, creditorii pot solicita deschiderii procedurii de insolventa prin lichidarea de active, cu exceptia celor neurmaribile;
c) Procedura simplificata de insolventa – poate fi accesata de o persoana fizica in insolventa doar daca valoarea obligatiilor nu depaseste 10 salarii minime pe economie, care nu detine bunuri si nu obtine venituri urmaribile, are o varsta standard de pensionare sau capacitatea de munca a fost pierduta cel putin jumatate.
Bunurile neurmaribile – reprezinta acele bunuri fara de care debitorul nu-si poate asigura un nivel de trai rezonabil, aceste bunuri nu pot fi supuse valorificarii in cadrul procedurilor de insolventa. In aceasta categorie se include bunurile de uz caznic sau personal, inclusive mobilierul, dar a caror valoare nu depaseste 5.000 lei, un vehicul, insa doar daca acesta este indispensabil debitorului si familiei acestuia, dar cu conditia ca vehiculul sa nu aiba o valoare mai mare de 5.000 euro si sa nu faca obiectul unei creante impotriva averii debitorului.